середа, 30 жовтня 2013 р.

Свято Покрови

«Пресвятая Покрівонько, перед твоїм покривалом

голови схиляєм…»


Без минулого немає майбутнього. Ці слова відомого класика час від часу нагадують нам проте, хто ми і звідки, допомагають нам зрозуміти, до чого ми прагнемо. А як знайти правильний шлях у своєму житті підростаючому поколінню, яке губиться у потоці інформації та цифрових технологій? Як допомогти наступним поколінням не забути нашу історію, зберегти національні традиції? Як примусити їх дивитись на світ іншими, «неоцифрованими», а реальними очима?
Саме з цією метою у КЗ «Таврійська ЗОШ І – ІІІ ступенів» з 14 по 18 жовтня пройшов тиждень патріотичного виховання. У рамках Тижня у школі було проведено виховні години «Батьківщина, Батьківщина – це вся Україна», «Батьківщину не обирають – обирають її незалежність», «Мій рідний краю! Україно! Найкраще місце на землі!». Учні закладу взяли участь у конкурсі малюнків для 1 – 7 класів «Як козаки жили, їли, відпочивали…». Доречним з цієї нагоди стало проведення шкільного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Т.Г.Шевченка.
 Але найцікавішим, наймасштабнішим, найзахопленішим, безперечно, виявився виховний захід під назвою «Покрова-FEST», проведений  у рамках діяльності Таврійського освітнього округу та у рамках Тижня патріотичного виховання у закладі. Такий собі міні-фестиваль, присвячений одному з найбільших християнських свят Дню Покрови та національному святу Дня козацтва.
Для участі у святі було запрошено гостей від КЗ «Запорізька ЗОШ І – ІІІ ступенів» та КЗ «Веселівська ЗОШ І – ІІІ ступенів», батьків, жителів села. Також на заході була присутня заступник начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Сігакова І.А.
Розпочалося дійство на другому поверсі школи із художньо-пізнавальної частини під назвою «Пресвятая Покрова, перед твоїм покривалом голови схиляємо…». Саме тут для учнів трьох сусідніх шкіл господарі заходу розповіли про походження, святкування, обряди, традиції народні прикмети, пов’язані із Покровою. Так як наші пращури найчастіше саме на Покрову справляли новосілля, саме від цього дня по селах розпочинався період весіль, глядачі дізналися, як правильно зустрічати гостей, які слова промовляти, що необхідно дарувати. Також у світлі найкращих українських традицій вихованці гуртка «Театральна вітальня» (Гуменюк Д., Гостіщева В., Грузіна О., Петров О., Емір-Асанов Р., Козлов О.; керівник Самофалова Н.В.) показали уривок із обряду сватання. 
Тісно пов’язане свято і з побутом козаків. Церква в ім’я Покрови збереглася на Хортиці до наших днів. Збудована вона була в 1659 році і відкрита до свята. Цей день став храмовим на Січі. Мабуть, саме з тих часів у запорожців з’явилася традиція носити натільні хрести із зображенням Покрови, збирати в її день Велику Раду, яка збиралася всього тричі на рік: на Новий рік, другий день Великодня і Покрову. Тому увазі присутніх було представлено сценку «Вибори отамана». Гуртківці (Гуменюк Д., Емір-Асанов Р., Гілевич К., Петров О., Братішка В., Осмоловський В. та ін..) знову детально розповіли про особливості цього обряду, який проходив на Січі.
Другою частиною «Покрови-FEST» стали інтелектуально-спортивні змагання «Козацькі забави», які проводились у спортивному залі. Тепер вже і гостям із сусідніх шкіл необхідно було взяти активну участь у заході. Представники трьох навчальних закладів, які утворили три команди, на годину стали трьома сусідніми куренями: Запорізьким, Веселівським і Таврійським. Кожен курінь мав свого курінного отамана, курінного писаря і курінного кашовара. Серед справедливих і непідкупних суддів були представники від кожної команди: Даценко Н.М. (педагог-організатор КЗ «Запорізька ЗОШ І – ІІІ ст.», Гончарук А.Ф. (вчитель фізкультури КЗ «Веселівська ЗОШ І – ІІІ ст.», Пєшева Л.А. (вчитель початкових класів КЗ «Таврійська ЗОШ І – ІІІ ст.»). Головою суддійської колегії було призначено Сігакову І.А.
Розпочались змагання із конкурсу «Візитна картка», у якому команди продемонстрували свої девізи, що відображали справжній бійцівський дух. І вже із перших хвилин змагань зав’язалась неймовірна запекла боротьба між трьома куренями. Ніхто не хотів поступатись. Та й конкурси були цікавими і непередбачуваними: «Візитна картка», «Отримай гарбуза», «Осідлай коня», конкурс кашоварів «А мій милий вареничків хоче…», «Стрибки в мішках», «Влучити в ціль», «Інсценування козацької пісні», «Швидко зібратися в похід», «Конкурс кашоїдів», «Склади слово», «Конкурс писарів», «Іван-сила».
  Що тільки не змушені були виконувати учасники змагань: і бігати із гарбузом на швидкість, стрибати в мішках, попадати в ціль, ліпити вареники, швидко одягатися, складати слова, бути акторами, швидко поїдати їжу, перетягувати канат. Одним словом, справжні козацькі випробування. До самого кінця не було нікому відомо, хто ж отримає перемогу. Але, як відомо, український народ здавна був славен своєю гостинністю. Тому господарі свята не могли дозволити собі, щоб гості поїхали додому незадоволені. Тому у запеклій боротьбі найбільшу кількість балів отримав Запорізький курінь, а на другому місці опинився Веселівський.


Але найголовніше, що подарувала усім дітям «Покрова-FEST», – це радість, посмішки, святковий настрій, віру у самих себе. Гості поїхали додому задоволені, а господарі перемогли вже тоді, коли одягли вишиванки, заспівали українських пісень і зрозуміли, що вони – українці, вони – козацького роду. А тому без усяких вагань сміливо можуть обирати свій життєвий шлях і впевнено йти у своє майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар