понеділок, 31 березня 2014 р.

Ювілей Кобзаря

«Кобзар-FEST»
У цьому році Україна святкує 200-річний ювілей свого великого сина Тараса Григоровича Шевченка, геніальність якого сьогодні вже не може підпадати під сумнів ні в якому разі. Щоб там не говорили нині друзі та недруги нашої Батьківщини, але Кобзар став для українського народу справжнім пророком. «Коли у нації нема вождів, тоді вожді її поети...», - писав іще один досить відомий український поет. І ці слова якнайкраще стосуються саме Шевченка. Відкрийте сьогодні «Кобзар» на будь-якій сторінці, прочитайте будь-який твір. Як грім серед неба звучать нині його рядки «Кохайтеся чорнобриві...», «Мені однаково, чи буду...», «Якби ви вчились, так як треба...». Гострим лезом пронизують вони серця сучасних українців. І щоб знайти відповідь на більшість питань, які сьогодні постають перед українським народом, достатньо відкрити «Кобзаря». А далі говорити нема про що, адже слова , написані майже два століття тому, актуальні в наш час як ніколи.
У КЗ «Таврійська ЗОШ І – ІІІ ступенів» до великого ювілею готувалися заздалегідь: оформляли виставку, вчили вірші, малювали ілюстрації до творів, репетирували міні-виставу. І от з 12 по 21 березня у закладі пройшов шкільний фестиваль під назвою «Кобзар-FEST». 12 березня відбулося урочисте відкриття фестивалю. Вчителі української мови (Власова С.М., Клюєва О.М., Самофалова Н.В., Пєшева Л.А.)  читали учням вірші про поета, розповідали про його нелегкий шлях. Бібліотекар Семивол Л.Я. і вчитель Власова С.М. підготували виставку «200 років у наших серцях». У перший же день учні 5 –
11 класів переглянули документальний фільм про дитячі та юнацькі роки поета. Наступного дня у школі пройшов конкурс стіннівок “Мій Шевченко” ( І місце – 10 клас; ІІ – 5-6 клас; ІІІ місце – 9клас). Завершився перший тиждень конкурсом малюнків-ілюстрацій до творів Кобзаря “Тарасів пензлик” (І місце – Клюєв Тимофій (1кл.), Тарасов Олександр (7кл.); ІІ місце – Василішина Юлія (3 кл.), Гайдук Микола (5кл.); ІІІ місце – Петров Артем (3 кл.), Ганчева Анастасія (6кл.).
Цікавим і незвичнім у стінах закладу став конкурс на найкращого декламатора віршів Шевченка. Найактивнішими у ньому були учні 18 класів. У результаті конкурсу І місце розділили: Загика Алла (3кл.) і Фесюк Ілона (6кл.); ІІ місце – Петрова Світлана (5кл.) і Василішина Юлія (3кл.), ІІІ місцеКлюєва Єлизавета (6кл.) і Горшкова Валерія (5кл).
Наступного тижня учні нашої школи по-новому відкрили для себе постать Тараса Григоровича. Переглядаючи документальні фільми про великого українця, презентацію «Віртуальна подорож до Кобзаря», діти мали змогу не тільки познайомитися з його творчістю, а  й дізнатися  більше про його життя як реальної людини.
     Відкрити зовсім нові грані життя поета допоміг і вчителям, і учням  усний журнал під назвою «Любові пам`ять незабутня…”. Чи варто говорити сьогодні про Шевченка як про людину, реального чоловіка? Так! Варто! Адже саме завдяки душевним переживанням, вдачам і невдачам у особистому житті, митці пишуть свої шедеври. Життя Кобзаря не є винятком. На цьому заході глядачі, гортаючи сторінки журналу, мали змогу зазирнути до найпотаємніших куточків душі поета. Шість найяскравіших сторінок у житті поета, шість найпрекрасніших троянд, які зачаровують погляд і ранять серце своїми колючками: подруга дитинства Оксанка Коваленко (Клюєва Є.), перша пристрасть Ганна Закревська (Литвиненко Н.),   гарний друг Варвара Рєпніна (Семивол О.),  Агата Ускова (Шадура К.), Катерина Піунова (Пахота О.),  останнє кохання поета Ликерія Полусмак (Василечко Н.). Чудово із ролями Шевченка справилися і хлопці: малий Тарас – Осмоловський В., дорослий поет – Емір-Асанов Р. Кожна сторінка супроводжувалася неповторною музикою.     
              
Підсумком фестивалю стала вікториною “Шевченкіада”, яку підготувала Власова С.М. Завдяки вікторині серед учнів 5 – 11 класів було визначено найкращих знавців життя і творчості поета. Результат виявився непередбачуваним. Найкраще Шевченка знають учні 5 – 6 класів. Переможцями «Шевченкіади» стали: учениця 6 класу Клюєва Єлизавета – І місце, учень 5 класу Панько Максим—ІІ місце, учениця 9 класу Василечко Наталія—ІІІ місце. По закінченню переможців усіх конкурсів, які пройшли в рамках «Кобзар-FEST», нагороджено грамотами та солодкими призами.
Таким чином, діти дізналися багато нового про Шевченка, навчилися цінувати мистецькі твори, навчилися любити постать Тараса і пишатися тим, що ми маємо такого поета. Та, мабуть, найголовніше, чого було досягнуто завдяки «Кобзар-FEST», це – погляд у минуле, повернення до історії України, звідки своїм трохи суворим, трохи втомленим і страждальним поглядом дивиться на нас, своїх нащадків, той, хто волею чи неволею змінив її хід. Той, до слів якого сьогодні ми обов’язково маємо прислухатися.

Учасники та переможці конкурсу декламаторів віршів
Т.Шевченка



Немає коментарів:

Дописати коментар